SAOPŠTENJE NA MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

🤝Nekoliko dana posle pokušaja izazivanja nereda na tribini „Potpiši i podrži ProGlas“ u Zrenjaninu i bolakde kuće Jovanova u Bavaništu pokazuje se da u Banatu danas, na Dan tolerancije, nema govora o toleranciji. Ovde ne važi da “ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu”, kako se navodi u Deklaraciji UN.

🤝U trenutku u kojem polovina stanovnika Srbije nema zbog alavosti ove vlasti elementarne uslove za dostojanstven život, poštovanje „različitih po izgledu, govoru i vrednostima“ je daleka budućnost.

🤝Videli smo to uživo na sramnim sednicama Parlamenta gde predstavnicima opozicije nije dato da progovore, dok su predstavnici vladajuće partije TV prenose iskoristili za vređanje i omalovažavanje svakog mišljenja i ponašanja koje je drugačije od njihovog. Sa ekrana, ove prilike su preseljene i na naše ulice.

🤝Na njihovu nameru da izazovu sukobe građani i građanke su reagovali dostojanstveno i solidarno. Na pritiske, pretnje i zastrašivanje prikazali su kako „imaju pravo da žive i budu što jesu“.

Negiranje svega što je tolerancija došao je kraj. Na silu se više ne ćuti, pa se tako podigne celo selo da podrži svog komšiju.

🤝Tako onda paore iz Banata podrže poštari, pa voćari iz Centralne Srbije, pa na ulicu izađu i zdravstveni radnici Kliničkog centra Srbije.

🤝Svi oni i svi mi imamo zajednički problem, želimo da izađemo iz pakla nemaštine i nipodaštavanja. Svako od nas danas prisiljen je da sopstvenom borbom obeležava Dan tolerancije i želi da živi životom dostojnim ljudskog bića. 17. decembar je prilika da to promenimo.

Demokratska stranka – Gradski odbor Zrenjanin

Narodni Pokret Srbije Zrenjanin

SRCE Zrenjanin

Zajedno – Zrenjanin