Kad ti komšija smrdi

Ranije smo pisali o problemima stanara ulice Marka Orešković 18, koji žive pored centralnog kolektora fekalnih voda. Ukratko, nekoliko puta godišnje, usled velikih kiša, njihovo dvorište biva potopljeno fekalijama, tehničkom vodom i ostalim nečistoćama. Do ovoga dolazi usled nemogućnosti da centralni kolektor prihvati ogromnu količinu vode tokom kišnog perioda, jer je fekalna kanalizacija povezana sa kišnom. Iako su se stanovnici ovog dela grada obraćali nadležnima, kontaktirali naše aktivste koji su napravili prilog o katastofalnoj situaciji u kojoj se nalaze, problem i dalje postoji, a odgovornost se prebacije sa jedne na drugu službu.

Jedino u čemu su uspeli je da dobiju bezobrazno obrazloženje od JKP “Vodovod i kanalizacija” kako njihovo domaćinstvo nije predviđeno da bude spojeno na kanalizacioni sistem i kako im se dvorište plavi otpadnim vodama, fekalijama usled nedostatka septičke jame koji su oni sami morali da naprave. Na ovaj način ne samo da nisu mrdnuli prstom da reše očigledni propust komunalnih službi, već su krivicu prebacili na one koji godinama, ne samo da su žrtve konkretnog problema, već trpe nemar i drskost onih koji treba da vode računa o našem gradu.

Kako bismo nadležne podsetili na obaveze koje imaju prema svojim sugrađanima aktivisti “Zrenjaninske akcije” su 23. maja, na ogradu koja okružuje centralni kolektor fekalnih voda postavili dva transparenta: “Vazdušna banja” i “Lekovito blato”. Već posle samo tri dana oba su uklonjena.

Naime, 26. maja nekoliko komunalnih policajaca je viđeno u blizi transparenata da bi u toku noći, nešto posle 21h, oni nestali. Postavlja se pitanje ko su bile ososbe koje su ovo učinile? Ako su to bili pripadnici komunalne milicije, zašto su to uradili pod okriljem noći? Da li je ovo način na koji se sporne situacije rešavaju? Možda nadležne službe misle da sklanjanjem podsetnika na njihov javašluk, rešavaju sam problem tako što se prave da ne postoji? Možda ih je sramota svojih komšija sa kojima ne smeju da se suoče, pa se noću, kukavički upuštaju u ovakve akcije?

Da ponovimo, nadležne službe postoje da bi rešavale svakodnevne probleme građana. Svojim neradom i ovakvim gestom pokazali su, ne samo da ih nije briga za građane Zrenjanina, već i da nisu u stanju da vode grad i obezbede mu čist vazduh, vodu i mogućnost održivog razvoja.

“ZRAK” i dalje ostaje veran svojim principima zbog kojih smo nastali, a to je želja da od Zrenjanina napravimo dostojanstven grad.

Na kraju, ponavljamo, da ne mogu oni da skinu toliko transparenata koliko mi možemo da ih napravimo i da smo uvek TU kada treba da pružimo podršku našim sugrađanima.