zahtev

40 dana čekanja na informacije o sastavu stručnog tima u gradskoj upravi?

Nakon što je je imovina Zrenjaninskog preduzeća “Fabrika vode” prodata, čelnici grada su oformili PO DRUGI PUT tehnički i pravno-ekonomski tim koji bi trebao da analizira i da stručno mišljenje za donošenje odluka bitnih za ponovno pokretanje rada postrojenja za prečišćavanje vode.

Udruženje građana “ZRAK” je povodom novog razvoja događaja 7. marta 2022. podnelo zahtev gde smo tražili da nam se dostave sledeći podaci i dokumentancija:

  1. Imena i prezimena, stručnost i kvalifikacije, pređašnja iskustva članova gradonačelnikovog tima koji su angažovani u stručnoj grupi za pokretanje fabrike vode❗
  2. Specifikacije troškova rada ovog tima i zarade članova ukoliko su ovo plaćene funkcije i tačno objašnjenje poslova koji su povereni svakom članu tima ponaosob❗
  3. Najvažniji zahtev odnosi se na datum sazivanja skupštine grada čija glavna tema bi bila usvajanje izveštaja i procene stručne komisije koji se odnose na pitanje vodosnabdevanja u gradu Zrenjaninu❗

Odgovor jesmo dobili brzo, što baš i ne odlikuje našu upravu, te smo se ponadali da smo dobili i odgovore na pitanja, no međutim…

Odgovor iz kabineta gradonačelnika gde smo obavešteni da grad nije u stanju “iz opravdanih razloga, zbog povećanog obima posla da odgovori u odgovarajućem roku”, a to je 15 dana nakon prijema zahteva, već da se, na osnovu “Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, PAZITE SAD, “određuje naknadni rok koji ne može biti duži od 40 dana od dana prijema zahteva”

Postavlja se pitanje, ako je imovina fabrike vode dobila novog vlasnika koji je kupio imovinu fabrike a ne i obavezu snabdevanja grada, kakva je tačno uloga grada i te komisije i zašto se na odgovor mora čekati 40 dana?

Da li je u pitanju još jedan predizborni potez aktuelne gradske administracije koja će opet doneti ishitreno rešenje koje neće ići u prilog građanima Zrenjanina a koje neće biti ni dugoročno ni pravedno?

Da li je rok pomeren nakon ishoda predstojećih izbora, ili se traži odobrenje neke više instance kako bi nam ovi podaci bili dostupni?

Nije tajna da nam gradom već 2 godine ne upravljaju ni gradonačelnik, ni predsednik skupštine, već čovek koji živi u Kikindi a radi u Novom Sadu, a od Zrenjanina je poznavao samo poluobilaznicu kada njom ide od kuće do posla u Novi Sad.

Možda mi sami ovde u ovom gradu više ništa ne znamo sami da uradimo, pa nam i treba neki pastir sa strane, koji će nam držati slovo šta, kada i kako treba da se radi.

Mi kao udruženje građana, nastavićemo našu borbu svim pravnim sredstvima koja su nam na raspolaganju kako bismo došli do podataka koja je trenutno uloga komisije, zašto radi u kabinetu gradonačelnika i kada možemo očekivati Javnu raspravu o vodosnabdevanju grada i potencijalnim rešenjima.
Sve ovo nam liči na još jednu mahinaciju u svrhu predizbornog marketinga, a takvo rešenje neće biti ni pravedno ni dugoročno. Ovakvu bahatost će opet platiti građani Zrenjanina.

Ostajemo predani našem cilju da Zrenjanin i sva 22 naseljena mesta posle 18 nesrećnih godina dobiju pijaću vodu kao i većina gradova u Srbiji.
Za takav cilj nam je potrebna domaćinska gradska uprava koja će raditi za dobrobit građana a ne za političke poene svojih centrala.