Šta Zrenjnin udiše? – Tribina “Zrenjaninske akcije“ u vezi sa kvalitetom vazduha u gradu

“Zrenjaninska akcija – ZRAK” je nedavno održala tribinu “Šta Zrenjanin udiše”, na temu kvaliteta vazduha u Zrenjaninu i okolini u okviru projekata “Za čist vazduh u Zrenjaninu” koji je zamišljen sa ciljem da se, kroz prikupljanje podataka o količini zagađenja vazduha, njihovom analizom i na kraju javnim predstavljanjem, podigne svest građana o kvalitetu vazduha u našem gradu.

Na tribini su govorili Dejan Lekić, autor “xEco” aplikacije za merenje kvaliteta vazduha i aktivisti “ZRAKA” Jovan Čabrilo i Gojkan Stojinović.

Što se tiče samog monitoringa kvaliteta vazduha, Jovan Čabrilo, uredink portala “Vojvodina meteo” i jedan od realizatora samog projekta, objasnio je koju vrstu zagađenja merači mogu da registruju i zašto su postavljeni na polovini bulevara Milutina Milankovića i na kraju grada, uz zapadnu industrijsku zonu.

Oni se, po njegovim rečima, nalaze na tim lokacijama u skladu sa ružom vetrova koja duva preko grada i kod industrijskih zona (tačnije u okolini poznatih emitera zagađenja) kako bi podaci o zagađenju bili precizniji.

Posmatrano period od decembra 2021. do aprila 2022. vazduh u našem gradu, iako upitnog kvaliteta zbog glavnih izvora zagađenja, a to su saobraćaj i individualna ložista, tokom letnjeg perioda bude u okviru prihvatljivih granica. Istaknuto je da je zimski period najkritičniji jer se u atmosferu ispušta dodatna količina zagađujućih materija koja potiče najviše od individualnih ložišta i nedostaka vegetacije koja bi apsorbovala bar deo tih opasnih materija. Najveća zabrinutost, svakako, ogleda se u posledicama koje ovi polutanti mogu imati na zdravlje naših sugrađana, a pre svega dece.

Dejan Lekić, autor “xEco” aplikacije za merenje kvaliteta vazduha, podelio je svoja iskustva i motiv zbog kojeg je ona nastala. Po njegovim rečima aplikacija je kreirana pod pokroviteljstvom novoosnovane “Nacionalne ekološke asocijacije” (NEA), kako bi se dao stručni i profesionalni doprinos pravu građana Srbije o stanju kvaliteta vazduha, a u skladu sa metodologijama Evropske agencije za životnu sredinu. Na pitanje o samom kavalitetu vazduha na teritoriji Srbije, on je istakao nekoliko crvenih tačaka, a to su Valjevo, Bor i Smederevo.

Ovo nas dovodi i do situacije u Zrenjaninu po pitanju potencijalnog zagađenja koje može prouzrokovati fabrika guma “Linglong” koja tek treba da počne sa svojim radom. Gojkan Stojinović, stručnjak za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju, izrazio je sumnju da se problemi mogu javiti zbog poznatih kontroverzi koje su vezane za ovu kompaniju. On je istakao da nije problem u tome odakle dolazi sam investitor, već da li on poštuje zakone i propise Republike Srbije i, ako ih zaobilazi, ko mu dozvoljava da ih krši. Stojinović je, takođe, iskoristio priliku da pozove predstavnike investitora da javno učestvuju u građanskom monitoringu, tako što će podeliti informacije o kvalitetu vazduha čime bi dokazali da do potencijalnog zagađenje u gradu neće doći. Takođe, na ovaj način bi vratili već narušeno poverenje građana kada je u pitanju poštovanje zakona.

Pored toga, brine i činjenica da novi plan za monitoing vazduha još nije napravljen, a prethodni je okončan krajem prošle godine. Zbog svega navedenog, dijalog svih aktera koji učestvuju u ovoj investiciji sa građanskim pokretima u našem gradu je neophodan kako bi se sve nedoumice otklonile i uspostavila svakodnevna kontrola rada buduće fabrike guma.

Kao zaključak, svi učesnici i posetioci tribine su istakli da, kao potencijalna rešenja, po pitanju kvaliteta vazduha u Zrenjaninu treba tražiti u umrežavanju organizacija koje se bave sličnim problemima u svojim sredinama gde bi u celom procesu najvažniju ulogu odigrali građani koji bi stalno trebali da budu na oprezu i reaguju na eventualno povećanje bilo kog tipa zagđenje. Takođe konstantnim monitorinigom, prikupljanjem preciznih podataka o kvalitetu vazduha, oni bi mogli da naprave pritisak da se na ključne pozicije postave stručni ljudi koji bi se odgovorno bavili problemom zagađenja vazduha i na taj način pokazali brigu o žiteljima Zrenjanina i gradu u kojem svi zajedno živimo.