Fondacija “BFPE” – Predavanje i radionica: “Kina u našem dvorištu : Razumevanje kineskog uticaja na lokalnu sredinu”

Fondacija “BFPE” za odgovorno društvo Vas poziva na predavanje i radionicu na temu rastućeg kineskog uticaja u Srbiji koja će biti održana u hotelu Vojvodina u petak, 13. maja sa početkom od 17:30.

Zahvaljujući delovanju izvršne vlasti, kinesko prisustvo je predstavljeno kao korisno za Srbiju, stvorivši sliku o Kini kao o važnom i pouzdanom partneru Srbije. Međutim, povećano prisustvo kineskih kompanija na lokalnom nivou negativno je uticalo na zaštitu životne sredine, zdravlje građana. Do svega ovoga je došlo zahvaljujući ignorisanjem domaćeg normativnog okvira, standarda i nepoštovanjem zakona Republike Srbije.

U Zrenjaninu, Boru i Smederevu mali broj aktivista i nevladinih organizacija pokušalo je da podigne svest o negativnom uticaju kineskih investicija na lokalne zajednice, ali je potrebno više informacija da bi se stekla potpuna slika o njihovom ukupnom uticaju.

Kroz interaktivno predavanje istaknutog eksperta u trajanju od 90 minuta, prisutni predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva, pokreta, aktivisti, predstavnici medija i drugi zainteresovani akteri sa lokalnog nivoa imaće priliku da čuju više informacija o načinima na koje Kina širi svoj uticaj i na koji način se njegove štetne posledice mogu preuprediti, jer očigledno je da će on vremenom samo rasti.